Generacije i generacije pivarskog majstorstva su pretočene u svaku kap našeg svježeg i rashlađenog piva.

Proces nastajanja našeg piva počinje sa izborom najkvalitetnijih sastojaka. Glavni sastojci u našem pivu su:

Voda - Predstavlja glavni sastojak od kojeg je pivo napravljeno. S obzirom da čini više od 90% piva nije ni čudo zašto uvijek pažljivo biramo vodu koju ćemo koristiti prilikom proizvodnje.

Kvasac - Magični element koji transformiše sastojke u pivo. Odgovoran je za fermentaciju piva, kvasac se hrani šećerima iz slada i metabolizira ih, pri čemu otpušta ugljen-dioksid (odgovoran za mjehuriće i pjenu u pivu) i pretvara sladovinu u pivo.

Hmelj - Dobija se iz cvjetova biljke hmelja i sadrži kiseline koje daju specifičnu gorčinu i aromu. Pridonosi kompleksnosti aroma i moglo bi se reći da je nositelj ukusa piva. Njegova esencijalna ulja pridonose jedinstvenoj aromi te služi kao prirodni konzervans čime našem pivu produžuje život.

Slad - Nakon vode, najvažniji sastojak. Dobija se od žitarica i pivu daje boju, ukus i slatkoću. Slad pruža najveći izbor šećera koji će kvasac kasnije fermentisati.

 

PROCES NASTAJANJA PIVA

Proces proizvodnje piva se odvija u nekoliko faza: proizvodnja sladovine, vrenje, odležavanje, filtracija piva i njegovo otakanje.

Proizvodnja piva započinje u varioni ili „srcu pivare“. Ova faza se naziva komljenje i podrazumijeva mljevenje slada uz postepeno dodavanje vode i stalno zagrijavanje. Mješavina mljevenog slada i vode zagrijava se pažljivo biranim tehnološkim postupkom dajući kominu. Komini se potom dodaje hmelj, veoma bitan za aromu piva. Proizvod koji napušta varionu naziva se sladovina.

Sladovini se dodaje pivski kvasac koji započinje vrenje, pod kontrolisanim pritiskom i temperaturom u potpuno modernim sudovima - fermentorima. Tokom vrenja kvasac previre prisutne ugljene hidrate u etil alkohol i ugljen dioksid.

Nakon procesa vrenja, kvasac se izdvaja iz piva i tzv. mlado pivo ide na odležavanje. Moderni tankovi za odležavanje su po opremi slični fermentatorima. Period odležavanja piva bitno utiče na kvalitet piva i svaka pivara ga čuva u potpunoj tajnosti.

Kada je pivo dovoljno odležalo pristupa se završnoj fazi proizvodnje, filtraciji. Profiltrirano pivo se čuva u tankovima pod pritiskom do momenta istakanja.

Svaka faza je kontrolisana: od prijema osnovnih sirovina, preko njihove obrade do početka flaširanja, pa sve do krajnje isporuke piva na tržište.